Siğil, Human papilloma virüs (HPV) ile oluşan bulaşıcı bir cilt enfeksiyonudur. Vücutta eller, ayak tabanları ve genital bölgede daha sık görülmekle birlikte, herhangi bir yerde görülebilir. Siğiller, ortak kullanılan eşyalardan, kontamine yüzeylerden veya yakın cilt teması yoluyla insandan insana bulaşabilir. Ciltte küçük yırtık veya sıyrıklar virüsün vücuda girişini kolaylaştırır. Siğillerin vücutta bir bölgeden diğer bölgelere temas yoluyla yayılması mümkündür. Kişinin bağışıklık sisteminin durumuna bağlı olarak, virüs bulaştıktan sonra siğilin ortaya çıkması aylar/yıllar sürebilir; hatta bazı kişilerde virüs bulaşsa bile hiçbir zaman siğil oluşmayabilir. Öte yandan, bağışıklık sistemi aşırı zayıf olan kişilerde, virüs daha kolay bulaşıp, siğiller hızla ortaya çıkar. Bu kişilerde siğiller daha çabuk yayılarak tedavilere direnç gösterebilir.
Siğiller, yerleşim yerine bağlı olarak çeşitli görünümlerde olabilir. Sıklıkla ellerde ve tırnak kenarlarında görülen basit siğiller, sarımsı kahverenkli yuvarlak kabartılar şeklinde görülür. Ayak tabanındaki siğiller, vücut yükününün etkisiyle deri içine doğru yerleşim gösterip nasırla karıştırılabilir. Bu bölgedeki siğiller, yüzeylerindeki siyah-kırmızı noktalanma ile nasırlardan ayırt edilebilir. Yüz ve el üzeri gibi alanlarda ortaya çıkan çok sayıdaki küçük düz yüzeyli siğiller verruka plana olarak adlandırılır. Esas olarak cinsel yolla bulaşan genital ve anal bölge siğilleri ise karnıbahar şeklinde kümelenmiş kabartılar şeklinde görülür. Bazı HPV tipleriyle oluşan genital siğiller, kadınlarda rahim ağzı kanseri gelişiminde önemli rol oynamaktadır.
Siğillerin tedavi seçenekleri siğilin tipi, yerleşim yeri, yaygınlığı ve kişinin bağışıklık sisteminin durumuna göre değişir. Siğillere karşı antiviral etkili, ağızdan alınan bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Bazı hastalarda siğil üzerine sürülen ve evde tedaviye olanak sağlayan çeşitli ilaçlar verilebilir. Bu ilaçlar, asit salisilik, potasyum hidroksit, imikuimod veya 5-FU gibi içerikleriyle, ciddi tahriş edici veya yakıcı özelliktedir. Bu nedenle, siğil ilaçlarının mutlaka doktor önerisiyle kullanılması gerekir. Siğiller, uygun hastalarda, hekim tarafından ve klinik ortamında küçük cerrahi yöntemlerle de tedavi edilebilir. Bu yöntemler siğil yakma veya dondurma olarak adlandırılır. Siğil yakma işlemi koter ya da lazer ile yapılabilir. Siğil dondurma (kriyoterapi) işleminde sıvı azot kullanılmaktadır. Oldukça ağrılı olabilen bu işlemler, uygun anestezi teknikleri ile daha konforlu hale getirilebilmektedir. Siğil tedavisi, hastanın bağışıklık sisteminin durumuyla da ilişkili olarak, haftalar ya da aylarca sürebilir. Bazı hastalarda yapılan tedaviler etkili olsa bile, siğiller tekrarlayabilir. Bu süreçte, çeşitli tedavi şeçeneklerinin kombine edilmesi gerekebilir.