Medikal Dermatoloji Mantar Hastalıkları ve Mantar Enfeksiyonları
Mantar Hastalıkları ve Mantar Enfeksiyonları
Medikal Dermatoloji Mantar Hastalıkları ve Mantar Enfeksiyonları
Medikal Dermatoloji
Medikal Dermatoloji Mantar Hastalıkları ve Mantar Enfeksiyonları
Medikal Dermatoloji Mantar Hastalıkları ve Mantar Enfeksiyonları

Cildin mantar enfeksiyonları, hem çocuklar hem de erişkinlerde görülebilen yaygın bir sorundur. Mantarlar, cildin en üst tabakası olan keratin dokusunda enfeksiyon oluşturur. Cilt haricinde kıl ve tırnak gibi diğer keratinize dokularda da yerleşerek hastalık oluşturabilir. Mantar, cilde temas eden havlu, terlik ve ayakkabı gibi eşyaların ortak kullanımı aracılığıyla bulaşabilir. Havuz, banyo, hamam ve sauna gibi yüksek nemli ortamlarda mantar bulaşma riski yüksektir. Cildinde mantar enfeksiyonu olan bir insana veya kedi, köpek gibi hayvanlara doğrudan temas yoluyla da bulaşabilir. Vücudun herhangi bir bölgesinin uzun süre ıslak, terli veya nemli kalması mantar enfeksiyonuna zemin hazırlar. Mantar enfeksiyonları daha çok aşırı hijyen sağlamaya çalışan kişilerde görülür. Çeşitli nedenlerle bağışıklığı zayıflamış kişiler, diyabetikler veya uzun süreli antibiyotik tedavisi alan bireyler de mantar enfeksiyonları açısından risk altındadır.

Mantar enfeksiyonları en sık ayak, tırnak, kıvrım yerleri ve saçlı deride görülür.

Ayak mantarı çoğu kez ayakların parmak arasında oluşur. Parmak arası mantarında, genellikle en küçük parmakların arasında, kaşıntılı kuruluk, pullanma ve soyulma görülür. Medikal Dermatoloji Mantar Hastalıkları ve Mantar Enfeksiyonları Ayak mantarı, daha nadir olarak ayak altında kuruluk, pullanma, kalınlaşma, yarılmalar veya kabarcıklar ile seyreder.

Vücut mantarı, vücudun her yerinde gelişebilir. Tipik olarak, kızarık, pullanma gösteren halka şeklinde yuvarlak bir leke olarak görülür.

Başlıca kasıklar olmak üzere vücudun kıvrım yerlerinde oluşan mantar enfeksiyonlarında, kırmızı-kahverenkli kenarları pullanma veya sivilcelenme gösteren lekelenmeler görülür.

Tırnak mantarı, daha çok ayak tırnaklarında görülür. Mantar, tırnaklarda sarı, beyaz, kahverenkli ya da yeşil renk değişiklikleri, kalınlaşmalar ve şekil bozukluklarına neden olabilir.

Saçlı derinin mantar enfeksiyonu, çocukluk çağında görülür. Sıklıkla enfekte hayvanlara temas yoluyla bulaşır. Saçlı deri mantarında bölgesel olarak pullanma ile saç tellerinde kırılma, donuklaşma gibi belirtiler görülür. Derin ve iltihaplı tipteki mantar enfeksiyonunda, saçlı deride sivilceler, kırmızı yumrular ve irinli iltihaplanma oluşur. Saçlar kabuklanma ile birlikte birbirine yapışır. Saçlı deri mantarı tedavi edilmediğinde kalıcı olarak bölgesel saç kaybına yol açabilir.

İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ

Adres: Bağdat Caddesi Cemile Apt. No. 401/1 D.16 Suadiye Kadıköy İstanbul Telefon:
0 216 357 1777
0 552 860 7010
E-Posta:
randevu@drzeynebgurbuz.com